Miljö takarbeten

Lägga om taket – 5 tips

Lägga om taket – 5 tips

Funderar du på om det kanske är dags att lägga om taket och vad du behöver veta inför ett takbyte? Vi har listat våra bästa tips  – allt för att du ska få ett hållbart, säkert och vackert tak!

1. Hur vet jag om jag behöver byta mitt yttertak?

När är det egentligen dags att lägga om sitt tak? Första självklara svaret är naturligtivs att det skall läggas om när det är trasigt. Kontrollera ditt tak 1-2 gånger om året. Leta efter förändringar och skador. Ett tak som läcker kan i värsta fall ha läckt under en längre tid och detta uppdagas oftast inte förrän det gått så långt att husägaren får ställa in hinkar på vinden.  Har det gått så långt kan det bli en kostsam historia. Underliggande konstruktion som takstolar och isolering kan då också behöva saneras och/eller bytas ut. Så ta en sväng upp på vinden minst två gånger om året! Alla tak har olika livslängder som påverkas av väder, vind, läge och hur väl taket lades om när det begav sig, men med gott underhåll anser vi att ett tak skall hålla upp emot 50 år om det är lagt med betongpannor och ännu längre om det är lagt med lertegel eller dubbelfalsad plåt.

Det andra svaret på när det kan vara dags att lägga om sitt yttertak kan vara av estetiska och praktiska skäl. Tak är vackra och det finns väldigt många olika material och färger, numera väljs även solpaneler som ersättning för  annan takbeklädnad och för att samtidigt ta hand om solenergin.

2. Vilken typ av tak ska jag välja?

Vilket slags tak som du bör välja beror på en rad olika faktorer. I samband med byggboomen i efterkrigstiden i slutet av 40- talet blev betongpannor snart det vanligast takmaterialet, mycket på grund av den betydligt lägre kostnaden jämfört med lertegel. Idag vill många med äldre fastigheter som från början hade lertegelpannor på sina yttertak byta tillbaka från betongpannor. Det brukar i regel inte vara något problem att byta tillbaka till lertegel, men om du vill byta från lertegel till betong eller plåt och även byta färg så bör du kontakta din kommun och se om det är godkänt och/eller kräver en bygglovsansökan. Ta diskussionen med din kommun innan du lägger om taket.

En annan viktigt del är att säkerställa att ditt tak klarar av den vikt som det nya taket kan innebära! Takpannor och lertegel väger betydligt mer än plåttak och eternit.  Att tänka på är även takets lutning då olika takbeläggningar är godkända för olika taklutningar. Vi hjälper dig gärna att kontrollera vad just ditt tak klarar av och ge råd i val av takbeläggningar.

Miljö takarbeten

3. Vilket material ska jag välja till mitt tak?

När du bestämt dig för vilken typ av tak du vill ha är nästa steg att hitta rätt produkt, detta är inte helt lätt och kan vara förvirrande. Produkternas kvalitet och pris kan skilja sig otroligt mycket och det är många detaljer att beakta. Även ytbehandling på taket spelar roll för slutresultat. Vi rekommenderar att du väljer material i samråd med en takläggare.

4. Vad behöver jag tänka på med undertaket?

Som med så mycket annat bestämmer för- och grundarbetet hur slutresultatet kommer att bli. Ett slarvigt eller felaktigt utfört arbete med undertaket innebär således att du får en sämre hållbarhet. Många gånger är det även undertaket som börjar läcka och vad detta innebär är att du behöver lägga om taket för att undvika skador på byggnaden. Välj därför en takläggare för detta arbete, så vet du att du undviker dyra kostnader vid ett senare tillfälle.

5. Detaljerna gör det!

Beroende på vad du valt för hängrännor, vindskivor, skorsten och skruvar får du olika resultat. Det finns mycket att tänka på för att få ett vackert och hållbart tak. Konsultera gärna din takläggare när du väljer dina detaljer – detta gör att du får ett visuellt tilltalande resultat där du vet att alla detaljer arbetar tillsammans och har en god hållbarhet.

Har du fler frågor gällande takläggning eller vill du få en offert på en takomläggning? Du är varmt välkommen att kontakta oss, så hjälper vi dig att se till att du får ett tak som håller i många många år framöver!

Kontakta oss

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *